Kurs

Stratus har flere erfarne og dyktige instruktører, men klubben har per idag, ingen planlagte nybegynner-kurs.

De siste årene har vi heller henvist interessenter til andre kursholdere og så fulgt opp elever enten med å fullføre utdanningen deres om de ikke har fått fullført kurset, eller fulgt opp ferdig sertifiserte elever i ettertid med faddere.

Et kurs består av teori og praksis. Praksisen består av 20 småbakketurer, 10 høydeturer og 40 timer teori.

Mange lurer på om det er sant at flere som flyr har høydeskrekk. Det er sant, men gleden over å fly overvinner frykten.

Teori

Bare man hører fagene man skal lære om kan man bli skremt. Men teorien er laget for at man skal få et innblikk i flyging, ikke for å ta en doktorgrad. Vi bruker å si “alle består terorien” Prøven vi har er mer for å sjekke at vi har lært bort det dere som elever trenger.

Du lærer om følgende fag: Aerodynamikk (hvorfor ting flyr), Meteorologi (vær og vind), Praktisk flyging (teori om praksisen), Lover og regler, Materialkunnskap (om utstyret), og førstehjelp.

Praksis

Del en består av småbakketurer hvor man i en liten skolebakke lærer seg å ta på utstyret under tilsyn, starte og løpe i gang en paraglider, og skli ned en bakke i relativ nærhet til bakken, og lande paraglideren.

Når eleven føler seg klar i samråd med instruktør til å gå høyere opp, går man progressivt høyere opp i bakken, får lengre flytid, større avstand til terrenget og mer anledning til å styre skjermen.

Del to består av høydeturer hvor man er minst 250m over landing med gode muligheter til å styre paraglideren fritt og trene på plassering, styre med kroppen, nødstyre, innflygingsmønster, nyte utsikten og landing.

Helgekurs

Et kurs som går over helger er som oftest ferdig på fem helger, hvor lørdag og søndag brukes. Pga det ustabile været vi har her har vi erfart at det alt etter årstid kan dra noe ut.

Intensivkurs

Et intensivkurs går typisk over en helg, samt påfølgende uke med helg i andre enden. Om man ikke rekker å fullføre kurset følger vi opp her hjemme og gjør det som gjenstår.

Krav til eleven

Fysiske krav: Normal fysisk form og motorikk er godt nok. Likevel kan det være kandidater som har spesielle fysiske utfordringer som gjør det utfordrende å bære en sekk på 10-15 kg. Men man trenger IKKE være godt trent eller ha spesielt god fysikk. Og jo mer gira du er, jo oftere flyr du, og jo bedre form får du.

Pilotvekt: Er du mellom 50 kg til 120kg så finnes det vanlige skjermer (vinger) for deg. En paraglider har forskjellige størrelser, er du lett flyr du en mindre paraglider enn om du er tyngre. Det finnes imidlertid skjermer for veldig tunge piloter også. Vi vil hjelpe deg med å finne passende utstyr.

Det er et krav at eleven møter til de timer som er, og er opplagt og upåvirket av rusmidler.

Alder: Fra 15-18 år (med foreldresignatur) og oppover.

Kurspris

Et nybegynnerkurs koster ca kr 12.000,- som inkluderer leie av utstyr, teorimateriell, forsikringer, medlemsskap i klubb og forbund.

Utstyr (til etter kurset)

Instruktøren(e) vil være behjelpelig med å finne passende utstyr til din vekt, erfaringsnivå og ønske. Det finnes mye godt utstyr på bruktmarkedet fra kr 15.000,- og oppover. Et nytt komplett sett koster fra rundt kr 40.000,- og oppover.

Må ha: Paraglider (skjerm) av klasse EN-A eller lav EN-B, tilpasset elevens vekt, seletøy med ryggbeskyttelse tilpasset elevens høyde, og hjelm EN966 (sertifisering), fjellsko med ankelstøtte og vindtette hansker.

Kjekt å ha: Nødskjerm, Flyinstrument, Flyradio, Hjelmkamera.

PRØVEDAG

Stratus kan arrangere en prøvedag hvor du som er interessert kan få prøve å fly selv i liten skolebakke, uten at det koster noe. Dette for å gi et innblikk i hvordan den fantastiske sporten vår er, og hvordan det føles å fly.


SETT INN SKJEMA FOR KURSINTERESSE